Hoe kom je tot een werkomgeving waarin alle medewerkers zich prettig voelen? Het hebben van een goede bureauwerkplek kan toch niet het enige zijn? Het bouwstenenboek helpt bij het bepalen van de juist werkplek typen die aansluiten op het werkproces en is daarmee een waardevol instrument in de ontwikkeling van een nieuwe werkomgeving. Het draagt bij aan de vertaling van jouw werkproces naar de fysieke werkomgeving. Daarnaast biedt het ontwikkelen van bouwstenen de ruimte om een flexibele, multifunctionele en uniforme huisvesting te realiseren. Daarmee is het bouwstenenboek een onmisbare tool in de ontwikkeling van een toekomstbestendig huisvestingsconcept of -plan.
Bouwstenenboek
Een bouwstenenboek beschrijft de verschillende benodigdheden om de toekomstige huisvesting op te kunnen bouwen. Het geeft aan wat de kwaliteit van de huisvesting is. Deze bouwstenen – veelal in de vorm van fysieke ruimten – kunnen worden toegepast om specifieke activiteiten uit het werkproces te faciliteren. Een bouwsteen laat zien welke activiteiten deze huisvest, hoe de fysieke omgeving wordt vormgegeven, welke IT of meubilair nodig is en welke gedragsafspraken nodig zijn voor een optimaal gebruik. Daarnaast beschrijft een bouwsteen de mate van flexibiliteit en uitwisselbaarheid. Het bouwstenenboek kan hiermee gezien worden als een catalogus met verschillende typen werkplekken.
Bouwstenenmix
Met het bouwstenenboek bepalen we vervolgens de bouwstenenmix. Per activiteitenprofiel, dat we opstellen op basis van een activiteitenregistratie, wordt inzichtelijk gemaakt welke bouwstenen nodig zijn om de werkprocessen te ondersteunen. Met het bouwstenenboek en de uitkomsten van de activiteitenregistratie kunnen we de vertaling maken naar een ruimtelijk plaatje.
Aan de hand van een ruimtebehoeftemodel (RBM) en de bouwstenenmix bepalen we de benodigde omvang van de huisvesting. Hiermee wordt de toekomstige huisvesting gekwantificeerd. Hoeveel van welke bouwstenen zijn nodig om voor de medewerkers optimaal te ondersteunen in hun werk? Door middel van een Ruimtelijk- Functioneel Programma van Eisen (RF PvE) wordt dit verder uitgewerkt.
Participatiedoelen
Voor wie en wanneer?
Een bouwstenenboek is bruikbaar voor iedereen die zich bezig houdt met de ontwikkeling een nieuwe huisvesting:
- Ontwikkeling huisvestingsconcept Een bouwstenenboek wordt vaak toegepast bij de ontwikkeling van een huisvestingsconcept. De bouwstenen bieden een kwalitatieve beschrijving van de huisvestingsvraag: de benodigde huisvesting, de IT en de gedragsafspraken voor een optimaal gebruik.
- Input voor een Programma van Eisen Het bouwstenenboek kan gebruikt worden als input voor een Programma van Eisen. Het PvE betreft een verdere uitwerking van de bouwstenen en de zogenaamde bouwstenenmix. Welke typen en aantallen bouwstenen zijn benodigd en hoe wordt daar gebruik van gemaakt?
Kennisclip Bouwstenenboek
Veelgestelde vragen
Wat is bouwmanagement?
Waarom is een bouwstenenboek belangrijk?
Wat is een bouwstenenboek?
Wat is een bouwsteen?