Hoe kun je als zorginstelling maximaal inzetten op het bieden van de zorg? Hoe zet jij als zorgaanbieder jouw middelen optimaal in? Hoe zorg je ervoor dat jouw zorgvastgoed toekomstbestendig is voor ontwikkelingen in de zorg? Hoe maak je keuzes wanneer er zoveel mogelijk is?

Strategische sessie

Een belangrijke eerste stap in de ontwikkeling van een toekomstbestendig huisvestingsplan is daarom het creëren heldere visie en ambitie op de zorg die je wilt leveren in de toekomst. Want er zijn vele ontwikkelingen in de zorg. En ook maatschappelijke, demografische, technische en lokale ontwikkelingen hebben impact op de manier waarop je als zorgaanbieder je zorg biedt.

Aan de hand van een strategische sessie bepalen we de uitgangspunten van je zorgvisie en ambities. Hoe kijk jij als zorgaanbieder naar de toekomst? Op welke ontwikkelingen speel je in en welke kansen of samenwerkingsverbanden grijp je aan? Met een heldere zorgvisie kunnen we de vertaling naar huisvesting maken, bijvoorbeeld een huisvestingsconcept of een strategisch plan om te zorgen dat jouw zorgvastgoed optimaal ingezet wordt.

Zorgconceptwijzer

Het doel van de sessie is een gedeelde visie te creëren over het type zorg dat het beste past bij jouw organisatie. Aan de hand van een interactieve werkvorm ga je met andere stakeholders, zoals de Raad van Toezicht, de cliëntenraad en het managementteam in gesprek. Welke ontwikkelingen zien jullie en waarop willen jullie inspelen wetende dat er geen onbeperkte middelen zijn?

De zorgconceptenwijzer is een bruikbaar instrument om het gesprek en de discussie te leiden. De zorgwijzer geeft spreiding van zorgconcepten op basis van kenmerken en uitgangspunten, zoals het type zorg, de intensiteit van de zorg of het type zorgvastgoed dat wordt voorzien. Hoe kijk jij naar verschillende type zorgconcepten? En hoe kijken andere stakeholders naar deze zorgconcepten? Op deze manier vergelijk je jouw ideeën met die van andere stakeholders. De kracht van deze werkvorm zit uiteindelijk in het creëren van een gezamenlijk beeld en prioritering.

Participatiedoelen

Artboard 1eye Visie vormen | Een gedeelde stip op de horizon
Artboard 1Lamp Inspireren | Leer inspirerende voorbeelden kennen
Artboard 1weegschaal Prioriteren | Wat vinden we écht belangrijk?
Artboard 1Participatiedoelen Verbinden | Verbinden van stakeholders

Voor wie en wanneer?

Onze zorgconceptwijzer hebben we speciaal ontwikkeld voor zorginstellingen. Herken jij je als zorginstelling in onderstaande situatie, dan kunnen wij mogelijk ook wat voor jou betekenen.

  • Optimaal inzetten van zorgvastgoed Benieuwd hoe je jouw zorgvastgoed aan kan laten sluiten bij de zorg die je wil aanbieden? Met een gedeelde zorgvisie heb je een gedegen basis voor de uitwerking naar een strategisch huisvestingsplan

Veelgestelde vragen

Wat is een strategische sessie voor zorginstellingen?

Een strategische sessie helpt zorginstellingen hun visie en ambities op toekomstige zorg te bepalen, rekening houdend met ontwikkelingen zoals demografische, technische en maatschappelijke veranderingen.

Wat is de zorgconceptwijzer?

De zorgconceptwijzer is een hulpmiddel dat verschillende zorgconcepten vergelijkt op basis van kenmerken zoals type zorg, intensiteit van zorg en zorgvastgoed, om te helpen een gezamenlijke visie te creëren.

Wanneer is een strategische sessie nuttig voor een zorginstelling?

Een strategische sessie is nuttig wanneer een zorginstelling duidelijkheid wil over de toekomstige zorgvisie, huisvestingsbehoeften en prioriteiten, of als er grote veranderingen in de zorg worden verwacht.

Waarom is het belangrijk om een zorgvisie te ontwikkelen?

Een zorgvisie helpt zorginstellingen om keuzes te maken in zorgverlening, samenwerkingen en investeringen in zorgvastgoed, en zorgt voor een toekomstbestendig huisvestingsplan.

Hoe kan de zorgconceptwijzer helpen bij het maken van een strategisch huisvestingsplan?

Door input te leveren over de zorgvisie en het type zorg dat de organisatie wil bieden, biedt de zorgconceptwijzer een basis voor het uitwerken van een strategisch huisvestingsplan dat aansluit bij deze visie.

Toegepast op deze projecten