Nieuws / 14 oktober 2024

In november 2022 heeft de Europese Unie de CSRD aangenomen. Deze richtlijn, die een centraal onderdeel vormt van de Green Deal van de EU, is ontworpen om de transparantie en kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te verbeteren. Vanaf 2024 zullen steeds meer bedrijven verplicht worden om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Dit omvat rapportages over CO2-uitstoot, sociaal kapitaal, biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten. 

De CSRD-richtlijn geldt voor diverse organisaties. Vanaf 2024 moeten organisaties van openbaar belang, zoals banken, verzekeraars en beursvennootschappen met meer dan 500 werknemers, voldoen aan de nieuwe eisen. In juni 2024 komen de vereisten voor onderwijsorganisaties. Vanaf 2025 moeten grote ondernemingen met meer dan 250 werknemers, een netto-omzet van meer dan €40 miljoen of totale activa van meer dan €20 miljoen, voldoen. Voor mkb-bedrijven en kleine kredietinstellingen geldt dit vanaf 2026. 

CSRD Tijdlijn | Aestate / ontrafelexperts

De urgentie om te starten met de CSRD komt dus voornamelijk door de wetgeving. Overigens moeten organisaties die nog niet verplicht zijn om volgens deze richtlijn te rapporteren zich hierop voorbereiden. Waarom? Voor zowel maatschappelijke als commerciële redenen. Als een organisatie geen volledige informatie kan verstrekken over hoe producten worden geproduceerd en welke impact dit heeft op mens en milieu, kan dit ertoe leiden dat klanten op zoek gaan naar alternatieven. Daarnaast vraagt het voldoen aan de CSRD-richtlijn om een grote inspanning. Hoe eerder een organisatie hiermee begint, hoe groter de kans dat alles op orde is wanneer zij wettelijk verplicht zijn hieraan te voldoen. 

Wij zijn aanwezig op de CSRD-Day!

Onze ontrafelexpert Tom Mars is specialist in de CSRD en de ontwikkeling daarvan bij diverse klanten, waaronder het Deltion College. Samen met onze data-expert Sander Breugelmans zal hij komende woensdag (16 oktober) aanwezig zijn op de CSRD-Day van MVO Nederland. Welke inzichten zij op doen en hoe de ontwikkeling van CSRD bijdraagt aan ons (datagedreven) duurzaamheidsadvies, zullen we binnenkort met jullie delen! Houd onze website en socials dus vooral in de gaten. 

Wil je nu alvast in gesprek gaan over de ontwikkelingen rondom de CSRD en de impact hiervan op jouw organisatie? Dat kan! Neem contact met ons op via 030-637 63 77 of stuur een mail naar tmars@aestate.nl