Nieuws / 18 augustus 2020
Recentelijk is een kleine groep ontrafelexperts op kantoor bij elkaar gekomen voor een brainstorm over een “Vaccin tegen de Corona Blues”. Mensen krijgen hier steeds meer last van en het is duidelijk dat we elkaar missen. Nu het heftigste crisismanagement geweken is en duidelijk is dat we nog zeker een paar maanden maatregelen moeten treffen, dreigen we ten prooi te vallen aan de Corona Blues. De sleur van half 9 tot 5 achter de laptop zitten, vierkante ogen te krijgen en vergeten te eten is dichtbij.
Een mindere dag hebben? Waardering uiten naar elkaar? Wandelend vergaderen? Een luisterend oor zijn. Al het bovenstaande kwam naar voren in de brainstorm. Doel was om te onderzoeken hoe we er tot (zeker) eind 2020 voor gaan zorgen dat team Aestate verbonden, tevreden en gezond blijft werken, thuis en op kantoor. Dat gaat dus over de fysieke werkplek, maar veel meer nog over mentale en sociale aspecten. Waar is behoefte aan binnen Aestate? Wat vinden we goed gaan? Waar moet echt op gelet worden?
Vergaderen?
Een van de besproken onderwerpen is de manier van vergaderen. Stel dat je de vergaderingen net iets anders inricht. Een informele check-in van 5 minuten, vervolgens 50 min voor het inhoudelijke gesprek en tot slot 5 minuten uitchecken. Het uitchecken is dan niet alleen een terugblik op hoe de vergadering is verlopen maar ook een sociale afsluiter, zoals hoe de rest van je dag eruit ziet.
Andere mogelijkheden die voorbij kwamen waren onder andere een altijd open koffiemomentje. Hier kan iedereen op elk moment aanhaken om digitaal koffie te drinken en de zo gemiste ‘flauwekul’ te bespreken. Ook samen sporten is vaak leuker. Stel samen met collega’s een doel en werk hier digitaal of op anderhalve meter aan. Een virtuele run is snel gedaan!
Als Aestate gaan we met deze input van onze ontrafelexperts aan de slag!
Tips
Andere tips die naar voren kwamen zijn:
- Blijf in beweging! Zorg ervoor dat je elk uur even van de stoel afkomt. Al is het om een kopje thee te zetten of een glaasje water te drinken.
- Begin de dag met een work-out of juist met een meditatie, zo heb je een vaste dagstart waardoor je goed aan de slag kunt.
- Thuis werken heeft als groot voordeel dat je flexibel kunt zijn, wissel af met werktijden, begin wat vroeger, of houdt juist vast aan ritme en regelmaat, maar ga op zoek naar het werkritme dat bij jou past (en niet bij de ochtendspits).
- Ga lekker wandelen tijdens een telefoontje over informeel overleg als dat kan, bijvoorbeeld tijdens een een-op-een overleg met een collega, of een vast afstemmingsmoment met het team.
- Tussendoor klusjes doen die niet te maken hebben met werk kan helpen daarna weer in de focus te komen. Ga tussen de middag boodschappen doen, geef een keertje de planten water of hang de was op. Deze mini-breaks zorgen ervoor dat je ‘schakeltijd’ hebt tussen verschillende werkzaamheden door. Zo voorkom je dat je mentaal uitgeput raakt en blijf je de werkdag volhouden.
- Grote voordeel van kantoor is dat je collega’s om je heen hebt om spontaan mee te overleggen of te sparren en zo op nieuwe ideeën te komen. Thuis zijn deze collega’s er niet (fysiek). Plan ‘spontane’ momentjes in voor jezelf door collega’s te (video)bellen voor dat extra paar ogen dat enorm kan helpen.
- En heb je de mogelijkheid, varieer in de werkplek. Door ergens ander in huis te zitten heb je een nieuwe omgeving met hierbij nieuwe input en omgevingsgeluid. Leuk voor de afwisseling, en wellicht vind je een plek waar je je juist enorm goed kan focussen.
- Doe vooral datgene waar jij je goed bij voelt. Je hebt de vrijheid om je eigen dag in te delen en experimenteer hiermee. Zo creëer je je eigen ‘beste thuiswerkplek’ om de tijd thuis zo goed mogelijk door te komen.
- Zorg ervoor dat je elke werkdag afsluit met een ritueel. Schrijf je uren, vul je takenlijst aan voor morgen en ruim je werkplek op, zeker voor het weekend. Op het werk sluit je de dag ook af door je spullen op te ruimen en in je tas te doen. Door deze vaste gewoonte te doen creëer je een duidelijke overgang van het werk naar je privé leven en kan je aan het avondprogramma beginnen.
- Maak een roulatieschema voor de aanwezigheid op kantoor. Idealiter zowel een dag om af te stemmen met collega’s in hetzelfde (project)team, als een dag met wisselende bezetting, zodat je alle collega’s met enige regelmaat ook nog in levende lijve ziet.
- Probeer je agenda zo in te delen dat je de dagen op kantoor niet te veel in Teams-overleggen zit, maar juist tijd vrij hebt voor bijpraten en ideeën uitwisselen met de collega’s op kantoor.