Pauline wist als 18-jarige niet precies wat ze wilde doen. Ze twijfelde tussen psychologie, rechten of het conservatorium. Uiteindelijk is ze criminologie gaan studeren in Leiden. “Hier raakte ik enorm in de ban van de hersenen en met name ons geheugen. Fascinerend hoe wij voor onszelf gaten kunnen vullen in ons geheugen zonder dat we dit doorhebben. Met deze interesse in mijn achterhoofd ben ik na mijn bachelor overgestapt naar cognitieve psychologie, een masterstudie in Leiden. Hier heb ik mijn scriptie over de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen bij de politie geschreven. Mijn curriculum was echter meer gericht op het optimaal laten presteren en functioneren van mensen in een werk- of schoolomgeving. Deze ervaringen wilde ik omzetten in mijn werk. Want we spenderen nou eenmaal veel van onze tijd op ons werk, dan is het maar beter om hier een goede beleving en ervaring te hebben.”
De keuzes die ze als 18-jarige moest maken heeft ze uiteindelijk allemaal kunnen invullen. Want tijdens de laatste jaren van haar studie heeft Pauline een vier jarige minor klassieke zang gevolgd aan het conservatorium. “Een heel toffe ervaring om eens op een heel andere manier bezig te zijn met studeren, niet vanuit je hoofd, maar vanuit je lichaam.”
Intermenselijke
Pauline is al een aantal jaar werkzaam als huisvestingsadviseur. “Een oud-collega vertelde altijd erg enthousiaste verhalen over Aestate. Toen ik zelf een nieuwe uitdaging zocht ben ik hier terecht gekomen. Ik werk als adviseur, waarbij ik zelf altijd de combinatie opzoek van adviseren, informeren en betrekken. Als psycholoog ben ik geneigd naar het intermenselijke te kijken in de huisvestingstrajecten waar ik mee te maken heb. Hierbij vind ik goede communicatie over het traject erg belangrijk. Door vooraf goed na te denken waar medewerkers over kunnen meedenken en waar zij over geïnformeerd moeten worden kan er een traject ontstaan waar je samen met medewerkers ‘bouwt’ aan de nieuwe huisvesting. Hierbij hoort niet alleen een goed doordacht concept, maar is het gebruik van de omgeving minstens zo belangrijk. Hoe zorg je samen dat de werkomgeving een plek is waar je met elkaar goed kunt werken? Dit laatste kan niet ontstaan zonder de medewerkers te betrekken.”
Pauline is ervan overtuigd dat synergie ons beter maakt en wil graag andere in beweging krijgen. “Ik inspireer graag anderen om hun eigen bijdrage te leveren, zodat we samen de volgende stap kunnen zetten. Veranderingen in de huisvesting van een organisatie zijn spannend, maar door de organisatie en het advieswerk op elkaar af te stemmen kunnen deze veranderingen gerealiseerd worden. Hierbij deel ik graag mijn kennis en ervaringen, zodat anderen deze kunnen gebruiken en aanvullen met eigen kennis en ideeën.”
Kennis delen
Ze vindt het leuk om kennis te delen en is dan ook trots dat ze haar kennis van het menselijke gedrag en de keuzestrategieën heeft omgezet naar een cursus. “Bij zo’n cursus vind ik interactie belangrijk, zodat het niet een presentatie is, maar echt een werksessie waar je ervaringen kunt delen en met nieuwe ideeën naar huis gaat. Door de verhalen van anderen te horen doe ik zelf ook weer nieuwe inzichten op. Om te merken dat mensen enthousiast worden en nieuwe inzichten opdoen die ze hiervoor nog niet hadden. Dat vind ik erg tof.”
Haar ultieme doel is dat medewerkersbetrokkenheid tijdens een huisvestingstraject net zo logisch is als het inhuren van een aannemer bij een verbouwing. “In mijn beleving is de doorslaggevende factor van succesvolle huisvesting dat medewerkers optimaal ondersteund worden bij hun werkzaamheden en zelf de werkomgeving een prettige werkplek vinden. Om dit te bereiken heb je zowel een goed concept en stevige basis nodig als verfijning om medewerkers mee te krijgen in dit concept. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij!”
Volgens Pauline kruipen de medewerkers van Aestate daadwerkelijk in de huid van de organisatie. “Op deze manier kunnen we advies geven wat organisaties echt verder helpt, niet vanaf de zijlijn, maar als een tijdelijk onderdeel van de organisatie. Deze tijdelijkheid zorgt ervoor dat wij als een stroomversneller acteren, waarbij plannen daadwerkelijk worden opgepakt en uitgevoerd.”